Gehaktballen met witlof en champignons

Ingrediënten

1 kg stamppotaardappelen (koeling) 45 g roomboter 2 el olijfolie 250 g champignons 4 slagersgehaktballen (schaal à 8 stuks) 5 el bloemenhoning 600 g witlof 15 g platte peterselie 2 el grove mosterd 1 bakpapier 1 aluminiumfolie

Bereidingswijze

Totale bereidingstijd: 60 min
Verwarm de oven voor tot 220 C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Snijd de aardappelen in plakjes van 0,5 cm dik en doe in een kom. Smelt 30 g boter met 1 el olie in een braadpan en schenk de helft van de gesmolten boter bij de aardappelplakjes. Breng op smaak en schep om zodat alles plakjes bedekt zijn met boter. Verdeel de aardappelplakjes over de bakplaat. Rooster in 25-30 min. in de oven knapperig. Schep halverwege de baktijd om.

Bak de gehaktballen in de braadpan in 5 min. rondom aan. Veeg intussen de champignons schoon, snijd in vieren, voeg toe en bak mee. Draai het vuur laag, voeg een scheutje water toe en braad de gehaktballen met het deksel schuin op de pan in 12-15 min. gaar. Schep regelmatig om.

Verhit de rest van de boter met de rest van de olie en 4 el honing in een koekenpan. Halveer het witlof in de lengte. Leg het witlof met de snijkant naar onderen in de pan. Bak het witlof in 5 min. gaar en tot het lichtbruin kleurt. Keer en bak nog 1 min.

Snijd de peterselie fijn. Haal de gehaktballen uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie. Blus de pan af met een scheutje water en roer met een houten lepel de aanbaksels los. Voeg de mosterd, twee derde van de peterselie en de rest van de honing toe. Roer door en breng op smaak.

Verdeel de aardappelplakjes, witlof en gehaktballen over 4 borden. Schep de jus met champignons over de ballen en garneer met de rest van de peterselie.