Hutspot met bruine bonen en spek

Ingrediënten

voor 4 personen

1 knolselderij (ca. 1 kg)
500 g hutspotgroente
150 g ontbijtspek gerookt
2 el zonnebloemolie
680 g bruine bonen
160 g Amsterdamse uien (pot à 320 g)
1 schuimspaan
1 keukenpapier
1 pureestamper

Bereidingswijze

Totale bereidingstijd: 25 min
Schil de knolselderij, houd de helft apart en snijd de rest in stukken van ca. 3 cm. Kook de knolselderij met de hutspotgroenten in 15 min. gaar.

Scheur of snijd het spek in grove stukken. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak het spek al omscheppend in 10 min. knapperig. Snijd intussen de rest van de knolselderij in blokjes van een 0,5 cm. Verhit de olie in een koekenpan en bak de blokjes knolselderij al omscheppend in 12-15 min. beetgaar.

Schep het spek met de schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Blus de pan af met een scheutje water. Roer de aanbaksels los en breng op smaak. Laat de jus tot gewenste dikte inkoken.

Giet de bruine bonen af, spoel onder koud stromend water en laat uitlekken. Houd een kopje kookvocht van de groenten apart. Giet de knolselderij met hutspotgroenten af en doe terug in de pan. Stamp de groenten met een scheutje kookvocht tot een smeuïge puree en breng op smaak. Schep er voorzichtig de bonen door.

Verdeel de hutspot over 4 borden en schenk er de jus over. Schep er de Amsterdamse uien bij. Verdeel de blokjes knolselderij en spek over de hutspot.