Kipdrumsticks van de barbecue

Ingrediënten

1 el zout
1 el basterdsuiker
3 tl paprikapoeder
2 tl gemalen peper
0,5 tl knoflookpoeder
0,5 tl cayennepeper (of gemalen chili)
1 tl gedroogde peterselie
8 kipdrumsticks (1 schaal)
4 el smokey BBQ saus (of spicy BBQ saus)
7,5 g koriander (bakje 15 g)
285 g groene salade Ceasar (1 schaal)
1 barbecue met deksel
1 evt. 25 g rookhout naar keuze, 15 min. geweekt in koud water
1 bakkwastje
1 kernthermometer

Bereidingswijze

Totale bereidingstijd: 175 min
Steek de barbecue aan en wacht tot de kooltjes grijs en roodgloeiend zijn. Schuif de kooltjes naar één kant van de barbecue (zo creëer je twee verschillende warmtezones). Heb je een gasbarbecue, steek dan slechts één kant aan en verwarm de barbecue voor tot 150 °C.

Maak eerst een rub: meng het zout, de basterdsuiker, het paprikapoeder, de gemalen peper, het knoflookpoeder, de cayennepeper en de gedroogde peterselie. Bewaar de rub in een goed afgesloten pot.

Wrijf de kip rondom in met de rub. Laat de kip 2 uur of langer marineren in de koelkast.

Leg de helft van het rookhout tussen de kooltjes of in de rookbox van de gasbarbecue (optioneel). Plaats de kip op de koude kant van de barbecue. Sluit de barbecue. Rooster de kip 40 min. Voeg de rest van het rookhout toe als de eerste portie is opgebrand. Keer de kip zo nodig als de onderkant te donker wordt.

Bestrijk de drumsticks met het kwastje helemaal met de saus. Steek de kernthermometer in het midden van het dikste deel van een drumstick (voorkom dat de thermometer tegen het bot aan zit). Rooster de drumsticks nog ca. 10 min. Neem de kip van de barbecue als deze een kerntemperatuur heeft bereikt van 75 °C (of hoger).

Bestrooi de kip met de koriander en serveer er de groene salade en extra BBQ saus bij.

Tip: Nadat je de kipdrumsticks ongeveer 40 min. rustig hebt laten garen, smeer je ze in met een barbecuesaus. Door de warmte karamelliseert de saus. Het geeft een totaal nieuwe smaaksensatie.